Waarom hardlopen vóór je eerste maaltijd zorgt voor meer energie (en een vette verbranding)

Loop jij wel eens hard voor het ontbijten? Zou je eens moeten doen! Zo train je namelijk je vetverbranding en ben je minder afhankelijk van glucose.

Nuchter bewegen – dus bewegen vóór je maaltijd – geeft vrijheid en rust in je hoofd.
Daarmee train je namelijk je vetverbranding en zo blijft glucose niet langer je hoofdbrandstof. Je lichaam leert de benodigde energie dus ook uit je vetreserves te halen, in plaats van uit dat oranje energiedrankje. En zo ben je rondom het sporten minder afhankelijk van eten. Bovendien leveren vetten leveren méér energie dan glucose. Ideaal dus.

En zo ben je op weg naar een ‘metabool flexibel’ lichaam. Dat is een chique omschrijving voor een lichaam dat makkelijk tussen zowel suiker- als vetverbranding kan switchen, in plaats van dat het vooral op de suikerverbranding is aangewezen. Oftewel: de glucoseverbranding.

Nog een voordeel: je maaltje boerenkool met worst komt tijdens je hardlooprondje niet meer omhoog.

En dat is heel prettig.

Maar als het dan zo fantastisch is, waarom kiest je lichaam dan niet áltijd voor vetverbranding?
Dat komt omdat er meer stappen nodig zijn om energie uit vet te halen dan uit glucose. Vetten verbranden is dus lastiger voor je lichaam. Vergelijk het maar met koffiezetten met een uitgebreid espressoapparaat (vetten) tegenover koffiezetten met een Senseo (glucose). Bij het espressoapparaat verricht je meerdere handelingen om de koffie eruit te krijgen, en gaat het allemaal trager dan bij een Senseo waarbij één druk op de knop genoeg is.

Je lichaam is een beetje lui ingesteld en zal – behalve wanneer ze niet voorradig zijn – dus áltijd voor de verbranding van glucose kiezen. Je lichaam weet op den duur zelfs niet meer goed hoe het zijn vetten voor energie moet gebruiken. Dit komt omdat daar geen noodzaak meer voor is, want waarom zou het lichaam een moeilijk proces in gang zetten als het ook makkelijk kan?

Bovendien werkt onze manier van eten ook niet mee. Zes keer per dag eten zorgt voor een continue toevoer van koolhydraten (glucose) in de vorm van brood, zoet beleg, sap, tussendoorrepen en pasta. In reactie daarop maakt je lichaam telkens het hormoon insuline aan. En insuline blokkeert je vetverbranding. De combinatie van minder vaak per dag eten – periodiek vasten – én nuchter bewegen stimuleert juist je vetverbranding. Eet je 14 tot 16 uur niet dan kan het insulineniveau omlaag en kan je lichaam vetten verbranden voor energie. Na een nacht slapen vóór je eerste maaltijd ben je sowieso nuchter. Anders voor je tweede maaltijd als je daarvoor vier à vijf uur niks hebt gegeten.

Maar, het voelt toch nog gek om zonder eten te gaan hardlopen?
Realiseer je dan eens hoeveel energie je in de vorm van als glycogeen – de opslagvorm van glucose – en vet in je lichaam hebt. Dat ligt daar allemaal te wachten totdat jij er gebruik van maakt. Een gemiddeld persoon kan ongeveer een halve kilo glycogeen opslaan, wat omgerekend goed voor tweeduizend calorieën is. Je tweede brandstoftank bestaat uit vet en die tank is een stuk groter. Ook als je een gezond gewicht hebt dan ligt daar in die tank energie voor weken opgeslagen. Een vrouw die 62 kilo weegt en een vetpercentage van 25 procent heeft die draagt bijvoorbeeld 15,5 kilo vet met zich mee. Dat is genoeg energie voor ongeveer 54 dagen. En nee, natuurlijk is het geen goed plan om 54 dagen niet te eten, maar het geeft je een beeld van hoeveel energie er in je vetmassa opgeslagen ligt.

Het onderzoeken waard? Zo begin je.
Vrijwel alle sporten kun je nuchter doen, maar in het begin kan de omschakeling wel wat ongemakken geven. Begin klein. Twee minuten squats of push-ups vóór je maaltijd doen is al een mooi begin. Of een kwartiertje wandelen. Gaat dat goed, ga dan een stapje verder naar een kort rondje hardlopen op praattempo. Zo traint je lichaam zijn vetverbranding en merk je dat het steeds makkelijker gaat.

Train je vaker nuchter dan verdwijnen deze ongemakken. Zie het dus ook echt als een training. Dit keer geen training om de beste prestaties qua tijd neer te zetten, maar een training om je lichaam ‘metabool flexibel’ te maken.

En dat maakt je onoverwinnelijk.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.msvspijkenisse.nl/loopgroep/?p=866

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.